söndag 23 januari 2011

Pizza

Vi har 2 favoriter som återkommer här hemma helg efter helg. Det ena är tacos och det andra är pizza, mums! Det går inte många helger utan vare sig tacos eller pizza - ofta blir det både och!
Pizza är så simpelt och så gott och framförallt så perfekt att variera så man kan få precis som man själv vill ha. Just därför ger jag inte några mängder av det som ska på pizzan, men jag ger lite förslag på topping. Vi gör i stort sett alltid med kalkon, champinjoner mm. Kanske inte så varierat, men mycket gott!

Receptet på pizzadegen räcker till en ugnsplåt. Det räcker till 4-6 port beroende på hur mycket topping som läggs på. Testa om du inte brukar göra pizza hemma - det är verkligen supergott!


Pizza (1 plåt)

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk flytande margarin
0,5 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl

Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Rör i margarin, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Förbered under tiden toppingen. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen smidig med resten av mjölet. Kavla eller tryck ut degen på bakplåtspapper på en plåt. Bred över tomatsås, hälften av osten, topping och avsluta med resten av ost. Strö över pizzakrydda. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, eller tills osten smält och fått färg.

Förslag på topping:
Tomatsås (krossade tomater med pressad vitlök) 1burk
Riven ost –hellre för mycket än för lite….
· Strimlad kalkon, champinjoner, lök, oliver, ananas
· Rökt lax, ruccola (läggs på efter gräddning), riven parmesan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar