onsdag 8 december 2010

recept och bilder

Efter flera önskemål om recept så kommer här recept och bilder från gårdagens godiskok:

Lakritskola (64 st)

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar á 150g
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Ev flingsalt

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en gryta och låt det koka upp under omrörning. Låt koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet” (20-45 min beroende på hur vid kastrullen är). Rör om emellanåt.Rör i smöret när kolan kokat klart. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20* 20 cm. Ställ kolan svalt för att stelna. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Tänk på att använda låg effekt och röra om med korta intervaller om du använder mikron. Skär kolan i bitar (8*8 st). Doppa varje bit i chokladen med hjälp av två gafflar. Ta upp dem och lägg på bakplåtspapper. Strö ev på lite flingsalt innan chokladen stelnat för att få lite sälta. Förvara svalt.


Lakritskolor innan de doppats i choklad

Färdiga lakritskolor med flingsalt
Knäck (75 st)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk ströbröd
2 msk smör

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning. Koka utan lock tills temperaturen är ca 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. 15-45 min beroende på hur vid kastrullen är. Ställ under tiden ut 75 st knäckformar på en bricka/fat etc. Tillsätt ströbröd och smör. Rör om tills smöret smält. Fördela smeten i formarna. Låt stelna och förvara svalt.

Knäck


Wilmer slickar rent skålen
efter att ha bakat mjuk pepparkaka!

2 kommentarer:

  1. Mummsigt! Hackar du Turkisk peppar-karamellerna innan? Ska absolut testa dessa kolor. ÄLSKAR lakrits!! Tack tack :)

    SvaraRadera
  2. Karamellerna läggs i hela och smälter av sig självt. Kolorna blir fantastiskt goda. Ingen stark lakritssmak, smakar typ som riesen fast med lakritskola...

    SvaraRadera